© Protestantse Gemeente Hummelo

Update

Zoals ik in het vorige Kerklevenin schreef, volg ik in het kader van verplichte nascholing oftewel de permanente educatie voor predikanten, een cursus over intergenerationele geloofsvorming en kerkzijn. Twee studiedagen heb ik nu gehad, interessant en leerzaam; ook om met collega`s uit het gehele land ervaringen rondom gemeentewerk en kerkzijn te kunnen delen. Daarnaast staat er veel zelfstudie op het programma. Ook dit is natuurlijk verrijkend! Telkens wordt geprobeerd de literatuur toe te passen op de eigen gemeenten. Zo stond tijdens de openluchtdienst geloofsvorming centraal met het thema van de dienst: “Ontvang en geef het door”. Toegespitst op Psalm 105: Dank de Heer en maak bekend wie Hij is! Vertel aan iedereen wat Hij gedaan heeft, vertel over zijn wonderen. Maak muziek en zing voor Hem. In de dienst van 31 juli werd vanuit de opdracht van Prediker: leef vanuit de verbinding met God jouw leven zinvol en vol blijheid én vanuit de brief van Paulus aan de Kolossenzen, waarin wordt opgeroepen vanuit het woord van Christus te leven, gezocht naar toepassingen op kerk zijn. De volgende vraag werd daarbij gesteld: Wat betekent kerkzijn voor mij? Deze vraag werd aan het einde van de dienst uitgedeeld. De bedoeling is dat de reacties tijdens onze startzondag van 18 september terugkomen. Het is een in kaart brengen van hoe kerkzijn wordt beleefd in Hummelo anno 2022!

Reacties kunnen in de doos die de komende weken in het voorportaal van de kerk zal staan, of natuurlijk per mail aan mij gestuurd worden. Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ter inspiratie een tekst van oud predikant uit Vorden, ds. Harry Klaassens. Detail: Klaassens was predikant in van Vorden van 1985-1996

Een droom:

Ik droom van een kerk die niet op slot zit
waar mensen binnen kunnen lopen
waar mensen elkaar niet beoordelen
waar niemand meer of minder is
een kerk die open staat voor uitdagingen
en waar wordt aangepakt wat beter kan
een kerk waar jong en oud een open oor hebben voor elkaar.

Ik droom van een kerk waar de mensen niet op slot zitten
- veilig achter de dikke muren van vroeger -
waar de ramen ogen zijn om te zien wat buiten gebeurt
en buiten naar binnen kan kijken,
een gemeente die niet op slot zit, onder-ons,
maar open naar de wereld
gastvrij, hartelijk, vol liefde voor wie in nood zijn.

Ik droom van een kerk waar God niet is opgesloten
in dogma's en vastgeroeste traditie, maar waar de mensen vertrouwen
dat Hij voorgaat door de tijd
waar mensen aanbidden met hart en ziel en plannen smeden voor diaconaal leven.
een kerk die leeft omdat Hij leeft,
Die zelfs door gesloten deuren tot ons komt.
Een kerk waar je thuis komt, altijd weer.

Ds. Elise Wijnands

04-08-2022