Kerk HummeloRond het jaar 800 wordt in het huidige centrum van Hummelo het eerste kerkje gebouwd. Het is van hout. Op precies deze plek staat nog altijd het huidige kerkgebouw. Op de oeverwal van een rivier die in de prehistorie door Hummelo stroomde.

De huidige kerk is gebouwd in 1838/1839. Samen met het nieuwe Dorpshuis De Ruimte staat de kerk op een archeologische “hotspot”. Dat bleek bij werkzaamheden in 2015 om het centrum van Hummelo verkeersluw te maken.
Het bodemarchief gaf voorwerpen prijs uit de IJzertijd, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen.
Plus een eeuwenoud kerkhof van menselijke graven. Tijdens de Open Monumentendagen bent u welkom in de kerk en het Dorpshuis De Ruimte. Er zijn presentaties over bijzonderheden en de geschiedenis van de kerk en de eerdere kruiskerk die op deze plek heeft gestaan. Ook zal op beide dagen het kerkorgel worden bespeeld door onze organisten Broer de Boer en Frans Konincks, zodat u kunt genieten van prachtige orgelklanken.

Tijdens de twee openmonumentendagen zullen de bezoekers van de Hummelose kerk worden ontvangen en (evt.) begeleid. Het is aan de bezoeker wat die wil.

Op zaterdag 9 en zondag 10 september a.s. is de kerk opengesteld van 12:00 uur tot 17:00 uur.

(foto Lynn Overbeek)

01-09-2023