Kerkdiensten

Vkerkdienstespers in de adventsperiode

Vanuit de oecumenische samenwerking in de regio Doesburg, worden er ook dit jaar vier adventsvespers verzorgd op vrijdagen van 19:30 tot 20:00 uur. Het thema is: "Verlangen naar Licht".

In Hummelo vindt dit plaats op vrijdag 2 december in onze kerk. Voorgangers zijn: ds. Susanne van der Sluijs (Remonstranten, Doesburg), Hans Nusselder, Hermien Langeler (PG Hummelo) met op het orgel: Broer de Boer en met dwarsfluit: Mirjam v.d. Burg

Voor meer informatie over deze dienst klikt u op: Liturgie Vesper.


Komende zondag, 4 december is er geen dienst in onze kerk in Hummelo. Er wordt wel een gezamenlijke dienst met avondsmaalviering gehouden in de kerk van Voor-Drempt (De St. Joris kerk), waar u van harte welkom bent. De voorganger is ds. Engelage uit Vorden.

Voor meer informatie over deze dienst klikt u op: Liturgie.

Ook deze dienst is online te volgen door te klikken op: Online dienst Protestantse Gemeente Drempt en Oldenkeppel.

Meer informatie over vorige kerkdiensten kunt u vinden op: Kerkdiensten.
 
  
Welkom in de kerk!
 
De kerkdeuren gaan weer open!! We kunnen met elkaar de lofzang zingen:
 
De vreugde voert ons naar dit huis,
waar ’t woord aan ons geschiedt.
God roept Zijn naam over ons uit 
en wekt in ons het lied.
 
Het is heel fijn en reden tot dankbaarheid dat we elkaar weer kunnen ontmoeten. Want wat hebben we dat toch gemist: het gezamenlijk in de kerk zijn, luisteren, zingen en bidden. 
Om het voor iedereen zo prettig mogelijk te houden, vragen wij wel rekening te houden met het volgende.
 

De basisregels blijven belangrijk, ook voor onze kerk:

  • Was regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, blijf thuis bij klachten;
  • Het elkaar begroeten met een handdruk wordt afgeraden. Om handcontact te vermijden, worden er nog geen collectezakken door kerkgangers aan elkaar doorgegeven.

Koffiedrinken na afloop van de kerkdienst is gelukkig weer mogelijk. Tijdens de kerkdienst hoort u hierover meer.visje 2022 11

 
Namens de kerkenraad,
Ds. Elise Wijnands

Er is ook dit jaar weer veel te doen aan het eind van dit jaar. Hieronder vindt u een korte opsomming en als u de kerstfolder van de Protestantse Gemeente Hummelo wilt bekijken, klikt u dan hier, of op de afbeelding rechts.

Vrijdag 2 december van 19:30 - 20:00 uur.
Vesper in de Dorpskerk in Hummelo, met de voorgangers Hermien Langeler, Hans Nusselder (PG Hummelo) en ds. Suzanne van der Sluis (Remonstranten).

Zondag 4 december om 10:00 uur.
Tweede Adventszondag. Dienst met avondmaalsviering in de St Joriskerk in Drempt met voorganger ds. Engelhage uit Vorden.
Er is dan geen kerkdienst in Hummelo!

Zaterdag 10 december van 10:00 - 16:00 uur.
Kerstmarkt, georganiseerd door Stichting Vrienden van de Hummelose Kerk in samenwerking met een groep creatieve vrijwilligers.

Zondag 11 december om 10:00 uur.
Derde Adventszondag met ds. J. Jansen Schoonhoven uit Doetinchem en organist Ap Addink.

Donderdag 15 december van14:00 - 16:00 uur.
Kerstviering van de Dameskrans in dorpshuis De Ruimte. Gasten zijn bij deze viering van harte welkom.

Zondag 18 december om 10:00 uur.
Vierde Adventszondag met pastor Rien Blauw uit Wichmond en organist Atze Douma.

Dinsdag 20 december om 19:30 uur.
Kerstsfeer en samenzang in de Dorpskerk m.m.v. Vrouwenkoor AmaZing en Muziekvereniging Hummelo en Keppel (Toegang is gratis, vrije gift wordt gewaardeerd).

Zaterdag 24 december om 21:00 uur.
Kerstavonddienst met ds Elise Wijinands en organist Atze Douma. Samenzang vanaf 20:45 uur.

Zondag 25 december om 10:00 uur.
Kerstochtenddienst met ds. Cees Lavooij uit Vaassen en organist Atze Douma. Samenzang vanaf 09:45 uur.

Zaterdag 31 december om 19:30 uur.
Oudejaarsdienst met de herdenking van de overledenen. Met ds. Elise Wijnands en met medewerking van organist Broer de Boer en de koperblazers van muziekvereniging Hummelo en Keppel.

Zondag 1 januari is er geen kerkdienst! 

Maar om 15:30 uur vindt wel het Nieuwjaarsconcert plaats met Carter Muller. Voor meer informatie klikt u op: www.nieuwjaarsconcerthummelo.nl

Zondag 8 januari 2023 vanaf 09:45 uur.
Begin met gezamenlijk koffie/thee drinken met wat lekkers in dorpshuis De Ruimte en elkaar een goed nieuwjaar te wensen. De dienst begint dan om 10:15. Na de dienst kunt u onder het genot van een drankje napraten ook weer in De Ruimte.  

28-11-2022

Voorgaande Kerkdiensten

Op zondag, 27 november, was ds. Deodaat van der Boon de voorganger. De organist was Broer de Boer en de ouderling van dienst: Hans Nusselder. De eindcollecte was voor: De eredienst en muziek. Voor meer informatie over deze dienst klikt u op: Liturgie.
U kunt deze dienst ook nog online bekijken door te klikken op: Online dienst 27-11-2022.

Op zondag, 20 november, werd de dienst georganiseerd door de kerkenraadsleden: Hermien Langeler, Heleen Hendriksen en Leida Wenneker. De organist was: Atze Douma. De eindcollecte was voor: Het Plaatselijk diaconaal werk. Voor meer informatie over deze dienst klikt u op: Liturgie.
U kunt deze dienst ook nog online bekijken door te klikken op: Online dienst 20-11-2022.

Op zondag, 13 november, was mw. Gerrie Zemmelink uit Aalten de voorganger. De organist was: Ap Addink en de ouderling van dienst: Dirk-Jan Huntelaar. De eindcollecte was bestemd voor: Het Plaatselijk pastoraat. Voor meer informatie over deze dienst klikt u op: Liturgie.
U kunt deze dienst ook nog online bekijken door te klikken op: Online dienst 13-11-2022.

Op zondag, 6 november, was ds. Elise Wijnands onze voorganger. De organist was: Ap Addink en de ouderling van dienst: Marco Huntelaar. De eindcollecte was bestemd voor: Het Passion uit Hummelo. Voor meer informatie over deze dienst klikt u op: Liturgie.
U kunt deze dienst ook nog online bekijken door te klikken op: Online dienst 06-11-2022.

Op zondag, 23 oktober, was ds. Jacqueline Krajenbrink uit Vorden de voorganger. De organist was: Hans Schimmel en de ouderling van dienst: Ben de Vries. De eindcollecte was bestemd voor: Stichting Shehata Tanzania. Voor meer informatie over deze dienst klikt u op: Liturgie.
U kunt deze dienst ook nog online bekijken door te klikken op: Online dienst 23-10-2022.

Op zondag, 9 oktober, was de voorganger ds. Arien Treuren uit Pijnacker, de organist: Ap Addink en de ouderling van dienst: Hermien Langeler. De eindcollecte was voor: Stichting SONOM. Voor meer informatie over deze dienst klikt u op: Liturgie.
U kunt deze dienst ook nog online bekijken door te klikken op: Online dienst 09-10-2022.

Op zondag, 2 oktober, vierden we onze startzondag met als thema: Aan tafel! De voorganger was ds. Elise Wijnands, de organist: Broer de Boer en de ouderling van dienst was: Heleen Hendriksen. De eindcollecte was voor: Kerk en Israël. Voor meer informatie over deze dienst klikt u op: Liturgie.
U kunt deze dienst ook nog online bekijken door te klikken op: Online dienst 02-10-2022.

Op zondag, 25 september, werd de dienst georganiseerd door de kerkenraadsleden: Hans Nusselder, Heleen Hendriksen, Hermien Langeler en Barend Verkerk. De organist was: Joop Agelink. De eindcollecte was voor: de Ere dienst en Muziek. Voor meer informatie over deze dienst klikt u op: Liturgie.
U kunt deze dienst ook nog online bekijken door te klikken op: Online dienst 25-09-2022.

Op zondag, 18 september, was de voorganger: pastor Mia Tankink, de organist: Atze Douma en de ouderling van dienst: Marco Huntelaar. De eindcollecte was voor: Stichting Diva Dichtbij. Voor meer informatie over deze dienst klikt u op: Liturgie.
U kunt deze dienst ook nog online bekijken door te klikken op: Online dienst 18-09-2022.

Op zondag, 11 september, was de voorganger: de heer Herman Haan, de organist: Joop Agelink en de ouderling van dienst: Barend Verkerk. De eindcollecte was voor: Stichting Handen ineen voor Gambia. Voor meer informatie over deze dienst klikt u op: Liturgie.
U kunt deze dienst ook nog online bekijken door te klikken op: Online dienst 11-09-2022.

Als u één van de Liturgieën van voorgaande diensten wilt nakijken, dan kan dat door op die van uw keuze te klikken.

 


Liturgie 02-12-2022

 


Liturgie 27-11-2022

 


Liturgie 20-11-2022

 


Liturgie 13-11-2022

 


Liturgie 06-11-2022

  

 


Liturgie 30-10-2022

 


Liturgie 23-10-2022

 


Liturgie 16-10-2022

 


Liturgie 09-10-2022

 


Liturgie 02-10-2022

  

Thema avond Voltooid levenOp 8 november zal in onze kerk een thema avond gehouden worden over voltooid leven.

Doel van de avond is een opening bieden tot verdere verdieping, nadenken over de materie en ook het bespreekbaar maken. Het onderwerp roept ongetwijfeld veel emotie op, ieder heeft er zo zijn/haar eigen gedachten, gevoelens en beelden bij. Hoe je aankijkt tegen het sterven, wordt mede bepaald door de beleving van het leven. Misschien heeft u thuis een uitgave van de bijbel waarin de deuterocanonieke (apocriefe in protestantse traditie) boeken zijn opgenomen? In Katholieke bijbels en in de oude Statenvertaling van de bijbel staan de zogenoemde deuterocanonieke boeken, als Tobith, Judith en de wijsheid van Sirach. In de Protestantse traditie worden ze als waardevol beschouwd, maar hebben niet hetzelfde gezag als de canonieke bijbelboeken, vandaar dat ze niet zijn opgenomen in de bijbel. Dit alles is een van de resultaten van de Reformatie in de 16e eeuw.

Rondom het onderwerp voltooid leven staat er een interessante passage in de wijsheid van Jezus Sirach:
Dood, hoe bitter is de gedachte aan jou voor een mens die vreedzaam leeft te midden van zijn bezittingen, die geen zorgen heeft, in alles voorspoed kent en nog volop van het leven kan genieten.
Dood, hoe goed is je vonnis voor een mens die gebrek lijdt en wiens kracht afneemt, voor een hoogbejaarde die zich over alles zorgen maakt, opstandig is en geen geduld meer heeft.


Fascinerend en tegelijkertijd stilmakend als je bedenkt dat dit in de tweede eeuw vóór Christus is geschreven. Levensvragen zijn van alle tijden, pasklare en eenduidige antwoorden zullen niet gevonden worden. Het gaat erom hoe we ons leven leven met die vragen rond leven en dood. En daar komt misschien een stukje levenskunst bij. Goed om ook hier over na te denken. En laten we elkaar hierin bemoedigen en waar nodig ondersteunen.

Ds Elise Wijnands

25-10-2022

Update

Zoals ik in het vorige Kerklevenin schreef, volg ik in het kader van verplichte nascholing oftewel de permanente educatie voor predikanten, een cursus over intergenerationele geloofsvorming en kerkzijn. Twee studiedagen heb ik nu gehad, interessant en leerzaam; ook om met collega`s uit het gehele land ervaringen rondom gemeentewerk en kerkzijn te kunnen delen. Daarnaast staat er veel zelfstudie op het programma. Ook dit is natuurlijk verrijkend! Telkens wordt geprobeerd de literatuur toe te passen op de eigen gemeenten. Zo stond tijdens de openluchtdienst geloofsvorming centraal met het thema van de dienst: “Ontvang en geef het door”. Toegespitst op Psalm 105: Dank de Heer en maak bekend wie Hij is! Vertel aan iedereen wat Hij gedaan heeft, vertel over zijn wonderen. Maak muziek en zing voor Hem. In de dienst van 31 juli werd vanuit de opdracht van Prediker: leef vanuit de verbinding met God jouw leven zinvol en vol blijheid én vanuit de brief van Paulus aan de Kolossenzen, waarin wordt opgeroepen vanuit het woord van Christus te leven, gezocht naar toepassingen op kerk zijn. De volgende vraag werd daarbij gesteld: Wat betekent kerkzijn voor mij? Deze vraag werd aan het einde van de dienst uitgedeeld. De bedoeling is dat de reacties tijdens onze startzondag van 18 september terugkomen. Het is een in kaart brengen van hoe kerkzijn wordt beleefd in Hummelo anno 2022!

Reacties kunnen in de doos die de komende weken in het voorportaal van de kerk zal staan, of natuurlijk per mail aan mij gestuurd worden. Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ter inspiratie een tekst van oud predikant uit Vorden, ds. Harry Klaassens. Detail: Klaassens was predikant in van Vorden van 1985-1996

Een droom:

Ik droom van een kerk die niet op slot zit
waar mensen binnen kunnen lopen
waar mensen elkaar niet beoordelen
waar niemand meer of minder is
een kerk die open staat voor uitdagingen
en waar wordt aangepakt wat beter kan
een kerk waar jong en oud een open oor hebben voor elkaar.

Ik droom van een kerk waar de mensen niet op slot zitten
- veilig achter de dikke muren van vroeger -
waar de ramen ogen zijn om te zien wat buiten gebeurt
en buiten naar binnen kan kijken,
een gemeente die niet op slot zit, onder-ons,
maar open naar de wereld
gastvrij, hartelijk, vol liefde voor wie in nood zijn.

Ik droom van een kerk waar God niet is opgesloten
in dogma's en vastgeroeste traditie, maar waar de mensen vertrouwen
dat Hij voorgaat door de tijd
waar mensen aanbidden met hart en ziel en plannen smeden voor diaconaal leven.
een kerk die leeft omdat Hij leeft,
Die zelfs door gesloten deuren tot ons komt.
Een kerk waar je thuis komt, altijd weer.

Ds. Elise Wijnands

04-08-2022

Lieve mensen,

Tijdens de laatste gezamenlijke oecumenische online viering in Coronatijd, spraken wij, in de toen o zo lege en koude Grote of Martinikerk, de wens uit ooit een gezamenlijke dienst te mogen houden waarbij iedereen van harte welkom is!!
Wat is het fijn en wat mogen wij dankbaar zijn dat die wens nu in vervulling mag komen.

Daarom is er aanstaande zondag geen kerkdienst in onze Hummelse kerk, maar in de Martinikerk te Doesburg. Iedereen is van harte welkom:

Zondag 22 mei 2022, Martinikerk Doesburg, aanvang 10.00 uur

De dienst vormt de afsluiting van het jaarprogramma Zeven wegen van leven rond de Werken van Barmhartigheid. Georganiseerd door de samenwerkende kerken: RK Parochie Sint Willibrordus, locatie Doesburg; Remonstranten Doesburg; Samenwerkingsgemeente de Ooipoortkerk Doesburg; Het Leger des Heils; Protestantse Gemeenten Angerlo-Doesburg, Drempt-Oldenkeppel en Hummelo.

Mocht er vervoer nodig zijn: een belletje/appje naar Hans Nusselder en het zal geregeld worden! 06-12355856.

De dienst is ook online te volgen via www.kerkomroep.nl of, indien dit niet lukt, via www.kerkomroep.nl, er verschijnt een wit balkje, als hier Doesburg wordt ingetypt, wijst het zich vanzelf.
Voor meer informatie over deze dienst klikt u op: Liturgie

Zaterdag 21 mei is er om 16:00 uur een concert in de Martinikerk. Rob Favier heeft een op maat gemaakte interactieve voorstelling gemaakt rond het thema de zeven werken van barmhartigheid. Voor alle leeftijden geschikt en de entree is gratis!

Tot zaterdag en of zondag!

Ds. Elise Wijnands

Rob FavierDe samenwerkende kerken in Doesburg e.o. hebben het afgelopen seizoen diensten en activiteiten georganiseerd rondom het thema "Zeven werken van barmhartigheid". Dit thema wordt in het weekend van 21 & 22 mei afgesloten met: een expositie, een slotconcert en een gezamenlijke dienst op zondag 22 mei, alle in de Martinikerk in Doesburg. Op zaterdag 21 mei geeft zanger/liedjesschrijver/entertainer Rob Favier ter afsluiting van het jaarthema een op maat gemaakte voorstelling.
Aanvang is 16:00 uur en de toegang is gratis.

Rob Favier verzorgt programma’s die bestaan uit een mengeling van liedjes en verhalen waarbij het humoristische aspect duidelijk aanwezig is. Toch doet dat geen afbreuk aan de diepe bodem die zijn teksten vrijwel altijd hebben: het zoeken naar datgene wat echt waardevol is, wat zin geeft aan het dagelijks leven en een plaats proberen te vinden als mens in de moderne maatschappij. Tijdens zijn optreden wordt er veel gelachen, maar ook grondig nagedacht. De interactie met het publiek speelt een belangrijke rol. De voorstelling is geschikt voor jong en oud, gelovig of niet gelovig.

Waar
Wanneer 
Tijd
:
:
:
Martinikerk, Kerkstraat 4, Doesburg
zaterdag 21 mei 2022
16:00 uur. (gratis. Een bijdrage aan het einde wordt gewaardeerd)
   

Kerktoren Hummelo  

De kerktoren van Hummelo.

   

Online dienst (klik op de foto)  

Online-kerkdienst kerk Hummelo

   

Groene Boekje '22 - '23  

Het Groene Boekje van de kerk in Hummelo

   

Jongeren  

Jongeren in Hummelo

   

Facebook  

   

Beleidsplan  

Beleidsplan Protestanse gemeente Hummelo

   

Ontmoeting  

   

Begraafplaats en tarieven  

Ingang begraafplaats Hummelo

   

Vrienden v.d. Hummelose Kerk  

Vrienden van de Hummelose Kerk

   

AVG  

   
© Protestantse gemeente Hummelo 2022