De ouderlingen-kerkrentmeesters zijn binnen de kerkenraad de eerstverantwoordelijken voor de materiële en financiële aangelegenheden van de kerk. Die verantwoordelijkheid heeft concreet betrekking op het beheer en het onderhoud van de gebouwen en van de begraafplaats en ook op de geldwerving om het gemeentezijn mogelijk te maken.

Het kerkrentmeesters-team is vol enthousiasme aan de slag om de kerkelijke gemeente van Hummelo zowel letterlijk als figuurlijk in goede gezondheid te houden! Gezonde financiën met een blik op de toekomst. Duurzaam en vooruitkijkend zodat we toekomstige uitgaven kunnen beheersen. Energiegebruik is een toekomstige kostenpost die we moeten beheersen. Nadat we al overgestapt zijn naar ledlampen, zijn we nu een andere manier van energiekosten besparen aan het onderzoeken. Energiek met energie omgaan en met beleid kosten beheersen is het credo voor de toekomst.

Hierna vindt u praktische informatie over de diverse onderdelen van het kerkrentmeestelijk werk. Indien u opmerkingen heeft over die onderdelen of vragen heeft n de kerkrentmeesters dan horen wij dat heel graag. De namen en telefoonnummers van de kerkrentmeester staan 

ANBI en de fiscale aftrekbaarheid

De Kerk is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Dat wil zeggen dat giften aan de kerk aftrekbaar zijn voor de Inkomstenbelasting. Deze "gewone" giften worden wel beperkt  in hun aftrekbaarheid door een drempel en een maximum. Dit kan men voorkomen door een Overeenkomst Periodieke Gift.

Wat is een Overeenkomst Periodieke Gift?
Bij een Overeenkomst Periodieke Gift wordt er een overeenkomst afgesloten voor 5 jaar met de kerk. Sinds 2014 is het niet meer noodzakelijk de overeenkomst  in een notariële akte vast te leggen, maar kan gebruik gemaakt worden van een standaard invulformulier (overeenkomst) van de Belastingdienst. De overeenkomst vervalt bij overlijden.

De tarieven voor het jaar 2020, zoals vastgesteld door de kerkrentmeesters. De tarieven zijn geldig vanaf 01-01-2020 tot nadere besluitvorming.

Even buiten de bebouwde kom aan de Zelhemseweg heeft de Hummelose kerk haar eigen begraafplaats. Omdat het eigendom en beheer bij de kerk ligt, is dus sprake van een bijzondere begraafplaats en niet van een algemene begraafplaats.
Er wordt naar gestreefd de begraafplaats een waardige uitstraling te geven. Het is een oude begraafplaats waar veel onderhoud aan noodzakelijk is. Het groot onderhoud onderhoud wordt verzorgd door een hoveniersbedrijf, met daarbij de hulp van een groot aantal vrijwilligers.

Verbonden met Hummelo

Misschien ten overvloede, de bijzondere begraafplaats wordt geëxploiteerd door de Hummelose kerk, maar iedereen die zich verbonden voelt met Hummelo, of het nu een urn of een ter aardebestelling is, kan hier zijn laatste rustplaats vinden. 

De wet schrijft voor dat bij een begraafplaats wat algemene informatie gegeven moet worden over de desbetreffende begraafplaats. Daarom is er een informatiebord geplaatst, aan de linkerkant, net voordat u bij de hoofdingang bent. Het volledig begraafplaatsreglement vindt u hier. De tarieven van de Protestants Gemeente Hummelo vindt u hier.


Contactpersoon begraafplaats:
Ben de Vries             kerkrentmeester                       begraafplaatsbeheerderDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Hendrien Minkhorst   administratie    0314-382257     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Henk Reinders          grafdelver        0314-382068     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

 

   
© Protestantse gemeente Hummelo 2013